IBD-viikko - deittailu, seurustelu ja seksi suolistosairaana

Olen kaavaillut aiheesta postausta jo pitkän ja nyt ajattelin viimein IBD-viikon kunniaksi rykäistä tämän ulos, koska oletan tämänkin olevan monia kiinnostava aihe. Mitään erityisempää punaista lankaa tässä ei ole, halusin vain lämpimikseni höpötellä!

Deittailu

Jos lähdetään liikkeelle ihan vaikka siitä, että kannattaako sitä IBD:tä iskeä siihen Tinder Bioon. No miksei! Itse en näin ole tehnyt enkä aio jatkossakaan kertoa uusille ihmisille heti kättelyssä sairaudestani, koska en ole koskaan halunnut, että minut määritellään sen kautta. Toki Crohnin tauti määrää suuresti elämän suuntaa ja päivien meininkejä, varsinkin jos tauti on aktiivinen ja juuri siksi se tuntuu itselle myös suurelta asialta kertoa toiselle, mahdolliselle seurustelukumppanille.

Ymmärys, se tuttu y-sana pomppaa esiin tämän tästä ja se tulee tärkeäksi osaksi myös deittailua, kun olet kroonisesti sairas. Vastaan tulee ihmisiä, jotka tyrkyttää sulle sitä tiettyä ruokavaliota tai eivät vain ymmärrä sitä, mitä IBD todellisuudessa on, vaikka koitat rautalangasta vääntää. Sitten löytyy myös niitä, jotka ei yritä korjata sua vaan pitää sua kädestä ja tukee sua siinä taistelussa. Ymmärtää, jos vatsanväänteet vievät sängynpohjalle tai leffaillasta ei tule mitään vessarallin vuoksi. Sanoisin tämän olevan aivan sattuman kauppaa, mutta onneksi suuremmissa määrissä ovat ne ymmärtäväiset ihmiset, jotka pystyy myötäelämään kamppailua, jota päivittäin käyt. Saatat saada ehkä sen yhden lusikan lisää, jos rinnalle löytyy se hyvä tyyppi!

Parisuhde

Jos ja kun päästään siihen vaiheeseen, että ollaan parisuhteessa, ehkä jopa asutaan yhdessä, asiat helpottuu kummasti, ainakin omasta näkökulmastani katsottuna. Tässä vaiheessa on varmaan jo hyvä olla keskustellut omasta terveydestä, varsinkin jos se vaikuttaa päivittäiseen toimintaan. Ja vaikka ei vaikuttaisikaan, varmasti hämmennys voi olla suuri, jos aihe ei ole tullut puheeksi ja napsit esimerkiksi lääkkeitä.
Puoliso oppii myös huolehtimaan susta, tietää sun rytmin ja sen, miten toimia, jos sun vointi ei ole hyvä. Joinakin päivinä niitä lusikoita ei vaan ole kuin se minimimäärä ja silloin tarvitsee toisen tukea, oli se sitten henkistä tai ihan vaan vaikka kotitöiden hoitamista, kun itse olet vuorautunut sängynpohjalle. Tarkoitus ei ole kaataa rekkalastillista huolia ja stressiä toisen niskaan, vaan löytää se tasapaino. Toinen voi pitää sua kädestä kiinni ja tukea, kun kamppailet, mutta sitä sairautta hän ei voi sun puolesta ottaa.


Seksi, ehkäisy ja raskaus

Kun päästään siihen seksiosuuteen, joka saattaa muutenkin olla aluksi jännittävää tai kiusallista, on hyvä, että oma mahdollinen aktiivinen tauti tai muu itseä mietityttävä asia on ollut jo pöydällä. Jos sattuu olemaan arpia, avanne tai vaikka yllättäen toimiva vatsa, ei intiimi tilanne muutu sen paremmaksi, jos nämä asiat pamautetaan kesken aktin silmille.

Seksiin ja IBD:hen varmasti liittyy voimakkaasti myös ne huolet ja kysymykset seksuaalisuudesta. Itsetunto voi olla pohjamudissa ja seksi voi aiheena tuntua niin kovin vieraalta, kun oma keho ei tee yhteistyötä ja epävarmuus siitä, näytänkö hyvältä toisen silmissä, kasvaa. Intiimiys voi tuntua suoraan sanoen pelottavalta. Mitä mieltä se on avanteesta? Mitä se sanoo, kun se näkee mun arvet? Mitä jos kaikki ei menekään hyvin? Omaan seksuaalisuuteensa, itseensä ja siihen mistä pitää, mikä tuntuu hyvältä ja mikä ei, voi tutustua myös itsekseen. Siten osaa ehkä sille toisellekin kertoa, miten toimia, mistä tykkää ja mitä ei halua tapahtuvan.

Ehkäisyn suhteen täytyy myös olla hiukan tarkempi. Crohnin tautia sairastavalle ei ehkä sovi kaikki hormonaaliset ehkäisymenetelmät. Itselleni on tarjottu hormonikierukkaa, koska esimerkiksi aktiivisessa vaiheessa olevan taudin aikana, suun kautta otettavat lääkkeet eivät imeydy välttämättä kuten kuuluisi ja ehkäisyteho vähenee. Aiheesta kannattaa siis aina keskustella lääkärin kanssa.

Itsellänihän on ehdoton raskauskielto, vaikka lapsia ei todellakaan ole suunnitelmissa pitkiin pitkiin aikoihin. Biologinen lääke jota saan, ei sovi yhteen raskauden kanssa ja mahdollisella lapsella on suurentunut eläviin rokotteisiin liittyvä infektioriski. Raskaus on myös yleensä suositeltavaa suunnitella siten, että tauti on rauhallinen, monilla tauti saattaa jopa rahoittua raskauden ajaksi, mutta kuten moni osaa kuvitella, ei aktiivisen taudin aikana ehkä ensimmäisenä tule mieleen pistää lasta alulle. Itselleni asia ei siis ole tosiaankaan ajankohtainen, mutta tuntui luonnolliselta sisällyttää se tähän osioon.

  • IBD

Tykkää-merkinnät

Kommentit

Kirjoita kommentti...
IP: 82.99.3.229